Zwangerschapsstriemen
Je zwangerschap is een hele mooie en spannende tijd. Maar helaas zijn er ook minder mooie dingen. Zwangerschapsstriemen is er één van.
Striae en het ontstaan ervan
Tijdens je zwangerschap groeit je lichaam erg snel. Voornamelijk je buik, borsten en heupen. De kans op zwangerschapsstriemen neemt daarom ook toe. Zwangerschapsstriemen zijn eigenlijk gewoon striae. Normaal gesproken kun je het krijgen wanneer je te snel aankomt of afvalt, plotseling veel spiermassa kweekt of wanneer je als tiener in je groeispurt zit. Striae zijn scheurtjes in je onderhuidse bindweefsel, die eruit zien als smalle lijntjes op de huid. Je huid bestaat uit drie delen, de opperhuid, lederhuid en het onderhuidse bindweefsel. De opperhuid en lederhuid zijn elastisch, waardoor ze flexibel mee kunnen groeien met je lichaam. Het onderhuidse bindweefsel is minder elastisch, waardoor je scheurtjes kan krijgen wanneer je te veel in een korte periode groeit. In feite zijn striae scheuren en littekens.
Striae voorkomen
De meningen verschillen als het erom gaat of je striae kunt voorkomen. Bij de ene helpen verschillende oplossingen wel en bij de ander weer niet. De erfelijke factor speelt ook en rol of jou bindweefsel meer of minder elastisch is. Toch is het slim om verschillende dingen er tegen te proberen. Want als je het niet probeert, weet je ook nooit of het je zou kunnen helpen. Wie niet waagt wie niet wint! Daarom hebben wij een to-do list ontworpen met de beste mogelijke oplossingen om te proberen je striae te voorkomen.
TO-DO LIST
Smeren & masseren
Het is zinvol om je twee keer per dag in te smeren met een hydraterende crème of olie. Op die manier zal de circulatie van je bloed bevorderen, waardoor je lichaam sneller nieuw weefsel zal aanmaken. Er zijn verschillende crèmes en olies die aangeven goed te zijn tegen striae. Waar je goed op moet letten is dat het product vitamines A, C of E en glycolzuur(15%) bevat, wat collageen en elastinevorming stimuleert. Vergeet ook niet om voor het insmeren eerst de dode huidcellen goed af te scrubben, zodat de crème beter in je huid kan intrekken. Terwijl je je huid insmeert kun je die ook gelijk masseren. Dat doe je door tussen je vingers je huid beet te pakken en omhoog te trekken. De hydraterende crèmes helpen ook tegen de jeuk waar je last van kan hebben tijdens je zwangerschap.
Ondersteunde kleding dragen
Doordat je steeds zwaarder wordt, voornamelijk je borsten en je buik, hebben die gebieden ook meer ondersteuning nodig. Als je buik en borsten geen extra ondersteuning krijgen, kan het bindweefsel ook moeilijker intact blijven. Het bindweefsel scheurt dan ook makkelijker. Om dat zo veel mogelijk tegen te gaan kun je denken aan een verstevigende buikband en een zwangerschaps bh. Die zijn speciaal gemaakt om je grotere buik en borsten tijdens je zwangerschap te ondersteunen.
Genoeg water drinken
Probeer elke dag tot 2 liter water te drinken. Een goed vochtgehalte zorgt voor stevigheid in je huid en het maakt je bindweefsel soepeler.
TIP: Als je water een beetje zat begint te worden, kun je met een beetje citroen, komkommer of munt een verfrissend smaakje aan je water geven. Ook kan je elke dag een paar kopjes biologische kruidenthee drinken. Denk maar aan groene thee, kamillethee, muntthee en gemberthee. Deze zijn overigens ook erg gezond zijn voor jou en de baby!
Gezond eten
Probeer zoveel mogelijk gezonde voedingsmiddelen te eten die ook je huid voeden. Door gezond te eten, zal de elasticiteit van je huid zich verbeteren. Eet veel voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten en omega 3 voor het voeden en beschermen van je huid. Zorg er ook voor dat je genoeg vitamine A,C ,E en zink binnenkrijgt voor de bescherming en herstel van je huid en huidcellen.
TIP: Je kunt extra vitamines als supplement innemen. Overleg wel eerst met je huisarts of diëtist welke vitamines je nodig hebt. Geef altijd aan dat je zwanger bent, dit heeft namelijk invloed op de hoeveelheid vitamines die je nodig hebt.
Voldoende bewegen
Als je voldoende beweegt kom je minder snel aan en stimuleer je de bloedsomloop waardoor je huid meer elastisch blijft. Je kunt zwangerschaps oefeningen (o.a. rekoefeningen, kegeloefeningen), yoga of pilates doen. Die oefeningen eisen minder van je lichaam, maar stimuleren je bloedsomloop wel voldoende en geven je daardoor een comfortabeler gevoel tijdens je zwangerschap.
TIP: Als je niet zo into oefeningen bent, kun je ook elke dag een stukje gaan wandelen of zwemmen!
Wisseldouches nemen
Door warm en koud water steeds af te wisselen onder de douche, stimuleer je flink je bloedsomloop, wat voor meer elasticiteit in je huid zorgt. Zorg wel dat de temperatuurverschillen niet te groot zijn en gebruik niet te heet water, want dat is niet goed voor de baby.
Niet te veel eten
De laatste maar misschien wel de belangrijkste op deze lijst. Eet niet meer dan moet! Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap wat meer gaat eten. Je hebt tenslotte een baby in je groeien, wat extra energie kost. Maar je moet niet letterlijk voor twee gaan eten. Het is belangrijk dat je baby de juiste voedingsstoffen binnen krijgt en geen overbodige vetten en suikers. Wanneer je opeens veel meer gaat eten dan voorheen, wordt er een hormoon aangemaakt dat striae bevordert. Ook scheurt je huid sneller als je sneller aankomt. Als je je gewicht tijdens je zwangerschap rustig laat toenemen, kun je een grote deel van de striae al voorkomen.
Striae verminderen of verwijderen
Toch wat striae gekregen tijdens je zwangerschap? In de eerste instantie moet je ermee leren te leven, omdat striae nooit helemaal verwijderd kan worden. Je striae worden met de tijd wel veel lichter maar het blijft wel duidelijk zichtbaar. Zie je striae als verdiende strepen van een sterke tijger! Wel kun je een paar producten en behandelingen gebruiken om het wat te verminderen. Sommige producten en behandelingen werken beter bij de één dan bij de ander. Maar het is het proberen waard, anders gebeurt er zeker niks. Je kunt je striae (vooral als het gaat om crèmes) het beste op tijd aanpakken wanneer ze nog donker van kleur zijn.
Het is belangrijk om niet te snel het overtollige vet te verliezen na je zwangerschap. Ook kan je je huid verder dagelijks insmeren met goede hydraterende crèmes en olies tegen striae. Bio-Oil werkt volgens veel vrouwen goed tegen striae. Je kunt ook verschillende cosmetische behandelingen ondergaan. Zoals de microdermabrasie, een mechanische peeling waarbij de huid onder vacuüm wordt behandeld met micro-kristallen. Dit is geheel pijnloos . Een nog beter alternatief tegen striae is FRAXEL gecombineerd met TITAN laserbehandeling. Dit is wel een veel pijnlijker en duurder alternatief, maar het kan het beste helpen bij vervaging van striae.